Bevalling - thuis of in het ziekenhuis?

Waar wil je bevallen?
In Nederland hebben we het unieke systeem dat vrouwen zelf kunnen kiezen waar ze willen bevallen, thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis. Verloskundigen zijn opgeleid om op alle plekken je bevalling te begeleiden. Alleen als er sprake is van een medische indicatie beval je in het ziekenhuis onder verantwoording van een gynaecoloog. Of je een medische indicatie hebt of deze tijdens de zwangerschap/bevalling ontwikkelt houden wij goed in de gaten. Mocht hier sprake van zijn dan dragen we de verantwoordelijkheid over aan het ziekenhuis. Bij twijfel gaan we altijd in overleg met collega’s.

Jouw keuze
Waar wil je bevallen? Vaak weet je vantevoren niet waar je je het prettigst zal voelen. De een denkt zich beter te voelen in een vertrouwde omgeving waar alles “eigen” is, de ander wil liever bevallen op “neutraal terrein”. De definitieve keuze kan je heel goed later in de zwangerschap maken. In het begin is alles nieuw en onzeker. Door de zwangerschap heen groeit je vertrouwen. In jezelf, in je lijf, in de mensen om je heen, in je verloskundige. Vaak voel je dan wel wat het best is voor jullie.
Waar je ook wilt bevallen, een van ons zal je begeleiden. En wil je tijdens de bevalling toch van plek veranderen? Dan kan dat meestal. Probeer hoe dan ook flexibel te blijven, daardoor ben je minder teleurgesteld als dingen toch anders lopen dan verwacht. Zeker bij een eerste baby weet je niet hoe het zal gaan.
baby-verloskundige_7.jpg
baby-verloskundige_26.jpg

Geboorteplan
Je kunt je ideeën en wensen rondom de bevalling opschrijven in een geboorteplan. Hiermee maak je voor jezelf en richting de verloskundige en overige zorgverleners duidelijk wat voor jou belangrijk is. Hoe jij wilt dat er met je wordt omgegaan. Zo blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren ook op momenten dat je het zelf niet kunt verwoorden. Een geboorteplan helpt ook om met je partner wederzijdse verwachtingen te bespreken.

Op de website www.knov.nl/geboorteplan vind je tips en voorbeelden hoe je een geboorteplan kunt maken.

SAM

 

© 2022 Verloskundige Kortenhoef   |   Powered by BM-Media   |   Privacy verklaring