De echo

Wat is een echo?
Bij echoscopie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een hogere frequentie dan het menselijk oor kan horen. Daarom wordt dit ultrageluid genoemd. Op de buik wordt een gel aangebracht die voor een goede transmissie van het ultrageluid zorgt. De inwendige organen weerkaatsen dit geluid. Het teruggekaatste geluid wordt door een zogenoemde transducer opgevangen en door de computer in beelden omgezet.

Deze methode wordt al meer dan 40 jaar in de medische praktijk gebruikt, en tot op heden heeft wetenschappelijk onderzoek geen schadelijk effect of bijwerking aangetoond.

De termijnecho
De termijnecho wordt rond 9-12 weken aangeboden om te bepalen wat de zwangerschapsduur is en zo een betrouwbaardere uitgerekende datum te krijgen. Ook wordt er gekeken of het een eenling of meerling is. Deze echo vindt plaats bij ons op de praktijk.
14-weken-echo.jpg
Echo-baby.jpg

20 weken echo
Tussen de 18-22ste week, mag elke zwangere nog een echo laten maken. Dit is het zogeheten 'Structureel Echo Onderzoek' (SEO.) Hierbij wordt bekeken of alles anatomisch goed is aangelegd bij de baby. Met een SEO is vooral gezondheidswinst voor de baby te behalen. Zo kan bij eventuele problemen bijvoorbeeld de plek van bevallen aangepast worden. Dit onderzoek wordt niet bij ons op de praktijk gedaan maar door een gespecialiseerd echografie centrum.

34-36 weken echo
Soms wordt er in de laatste weken nog een echo uitgevoerd bijvoorbeeld bij twijfel over de ligging van het kind.


Echografie centra in regio:
Verloskundig Centrum 't Gooi in Hilversum
http://www.vcgooi.nl

SAM

 

© 2022 Verloskundige Kortenhoef   |   Powered by BM-Media   |   Privacy verklaring