Andere onderzoeken tijdens jouw zwangerschap

Bloedonderzoek

Na de 10e week zwangerschap vindt er standaard een bloedonderzoek plaats. Dan wordt de bloedgroep bepaald, de Rhesusfactor en bijbehorende anti-stoffen en het Hemoglobinegehalte (ijzer). Ook wordt naar Syfilis, Hepatitis B, HIV en rode hond gekeken. Blijkt uit dit eerste onderzoek dat je Rhesus negatief bent, dan wordt bij 27 weken de Rhesusfactor van het kind bepaald (via het bloed van de moeder). Verder wordt bij 30 weken zwangerschap nog een keer het Hemoglobinegehalte (HB) bepaald.

Dit zijn standaard onderzoeken. Je mag gewoon eten voordat je bloed laat prikken.
Bij sommige zwangere vrouwen is het nodig om ook het glucosegehalte te bepalen, bijvoorbeeld bij Diabetes ( in de familie). Hiervoor wordt dan apart instructie gegeven. Wil je niet dat er bloedonderzoek gedaan wordt? Geef dit dan aan tijdens de controle.

baby_liggend.jpg
Verloskundige_hulp_baby.jpg
De combinatietest
Indien gewenst wordt dit onderzoek tussen 11 en 13 weken zwangerschap uitgevoerd. Het is een combinatie van een echografisch onderzoek en een bloedtest bij de moeder. De combinatietest geeft een kansberekening op het krijgen van een kindje met een chromosale afwijking, namelijk het Down Syndroom (trisomie 21) en het minder bekende Patausyndroom (trisomie 13) en Edwardssyndroom (trisomie 18).

Bij de echo wordt de nekplooi van de baby gemeten. Een verdikte nekplooi kan een aanwijzing zijn voor bijvoorbeeld het Down Syndroom. Het bloed wordt minimaal 5 werkdagen voor het echo onderzoek bij de zwangere vrouw afgenomen en onderzocht. De uitslag gaat naar het centrum waar u de echo laat maken. Daar worden de uitslagen van de nekplooimeting en bloedtest gecombineerd. Indien er sprake is van een verhoogde kans op afwijkingen wordt er vervolgonderzoek aangeboden. Er zijn geen risico's verbonden aan de combinatietest. De combinatietest kan voor eigen rekening zijn, dit is afhankelijk van de verzekering. Dit onderzoek wordt niet bij ons op de praktijk gedaan maar in een gespecialiseerd echografie centrum.

Vlokkentest of vruchtwaterpunctie
Deze onderzoeken worden alleen op medische indicatie gedaan. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde ziektegeschiedenis zijn. Bij de eerste controle kunnen we zeggen of er een indicatie is ja of nee.

Echografie centra in de regio:
Verloskundig Centrum ’t Gooi in Hilversum - http://www.vcgooi.nl/
Prenataal Screeningscentrum in Amersfoort - http://www.prenataalscreeningscentrum.nl

NIPT
Sinds 01-04-17 is er iets veranderd in Nederland en hebben alle zwangeren de mogelijkheid om een NIPT te laten verrichten. Daarmee is dit de eerste screeningstest geworden. (ipv combinatietest) NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test.
De NIPT kan plaatsvinden vanaf 11 weken zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt er bloed bij de zwangere afgenomen en onderzocht. Het laboratorium kan uit het moederlijk bloed DNA van de baby halen en zo bepalen of er sprake is van een normaal chromosoompatroon of dat er een afwijkend chromosoompatroon zichtbaar is. Het bekendste voorbeeld hiervan is Downsyndroom, bij deze kinderen is het chromosoomnummer 21 drie keer aanwezig in plaats van 2 keer. Dit kan ook gebeuren bij chromosoom 13 (Patausyndroom) of bij chromosoom 18 (Edwardssyndroom.
Als de test aangeeft dat er geen sprake is van chromosomale afwijkingen, dan is dit voor 99,9% zeker. Maar als de test aangeeft dat er wel een chromosomale afwijking zou kunnen zijn, dan is dit bij Downsyndroom alleen bij 75% van de gevallen echt zo en in geval van Edwards of Patausyndroom slechts bij 24% echt het geval. Als de NIPT aangeeft dat er kans is dat de baby een chromosoompatroon heeft wat bij een van deze syndromen past, krijg je altijd vervolgonderzoek aangeboden. Dit zal zijn met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Als je dat vervolgonderzoek wilt heb je, indien de chromosoomafwijking bevestigd wordt, daarna de keuze om de zwangerschap af te breken of voort te zetten.

De NIPT wordt via een wetenschappelijk onderzoek aangeboden daardoor draagt het ministerie Zonmw een deel van de kosten. Je hebt een eigen bijdrage.

Kijk voor meer informatie op:

www.meerovernipt.nl
www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
www.ziekteonbekend.nl

© 2021 Verloskundige Kortenhoef   |   Powered by BM-Media   |   Privacy verklaring