test<br/> The Slideshow Addon
test<br/> The Slideshow Addon
test<br/> The Slideshow Addon

Andere onderzoeken tijdens jouw zwangerschap

Bloedonderzoek

Na de 10e week zwangerschap vindt er standaard een bloedonderzoek plaats. Dan wordt de bloedgroep bepaald, de Rhesusfactor en bijbehorende anti-stoffen en het Hemoglobinegehalte (ijzer). Ook wordt naar Syfilis, Hepatitis B, HIV en rode hond gekeken. Blijkt uit dit eerste onderzoek dat je Rhesus negatief bent, dan wordt bij 27 weken de Rhesusfactor van het kind bepaald (via het bloed van de moeder). Verder wordt bij 30 weken zwangerschap nog een keer het Hemoglobinegehalte (HB) bepaald.

Dit zijn standaard onderzoeken. Je mag gewoon eten voordat je bloed laat prikken.
Bij sommige zwangere vrouwen is het nodig om ook het glucosegehalte te bepalen, bijvoorbeeld bij Diabetes ( in de familie). Hiervoor wordt dan apart instructie gegeven. Wil je niet dat er bloedonderzoek gedaan wordt? Geef dit dan aan tijdens de controle.

baby_liggend.jpg
Verloskundige_hulp_baby.jpg

Counseling
Een counselinggesprek vindt als je dit wenst rond de 9-11w weken zwangerschap plaats. Dit gesprek plannen vaak samen met de termijnecho maar kan ook telefonisch. In dit gesprek wordt besproken of je wel of geen onderzoeken wilt laten doen naar de gezondheid van je ongeboren kindje.  Je hebt de keuze uit NIPT, 13weken echo en het SEO (20 weken echo).
Vragen over de onderzoeken die je hebt kunnen worden besproken. Of je deze onderzoeken wilt laten doen is aan jullie, er is geen verplichting om dit wel of niet te doen.

NIPT
NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test.
De NIPT kan plaatsvinden vanaf 11 weken zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt er bloed bij de zwangere afgenomen en onderzocht. Het laboratorium kan uit het moederlijk bloed DNA van de baby halen en zo bepalen of er sprake is van een normaal chromosoompatroon of dat er een afwijkend chromosoompatroon zichtbaar is. Het bekendste voorbeeld hiervan is Downsyndroom, bij deze kinderen is het chromosoomnummer 21 drie keer aanwezig in plaats van 2 keer. Dit kan ook gebeuren bij  chromosoom 13 (Patausyndroom) of bij chromosoom 18 (Edwardssyndroom.
Als de test aangeeft dat er geen sprake is van chromosomale afwijkingen, dan is dit voor 99,9% zeker. Maar als de test aangeeft dat er wel een chromosomale afwijking zou kunnen zijn, dan is dit bij  downsyndroom alleen bij 75% van de gevallen echt zo en in geval van Edwards of Patausyndroom slechts bij 24% echt het geval. Als de NIPT aangeeft dat er kans is dat de baby een chromosoompatroon heeft wat bij een van deze syndromen past, krijg je altijd vervolgonderzoek aangeboden. Dit zal zijn met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.
Als je dat vervolgonderzoek wilt heb je, indien de chromosoomafwijking bevestigd wordt, daarna de keuze om de zwangerschap te beëindigen of voort te zetten.

De NIPT wordt via een wetenschappelijk onderzoek aangeboden daardoor draagt het ministerie Zonmw een deel van de kosten. Je hebt wel een eigen bijdrage.

Om je voor te bereiden op dit gesprek kan je vooraf de informatie al doornemen. Je kan de volgende websites bezoeken:

http://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
https://www.rivm.nl/informatie-over-screening-op-down-edwards-en-patausyndroom-incl-vertalingen
https://www.rivm.nl/informatie-over-20-wekenecho-incl-vertalingen
https://www.meerovernipt.nl/

13 weken echo
1 ste trimester structureel echo onderzoek

Vanaf 1 september 2021 kunnen zwangeren ouder dan 16 jaar een eerste trimester SEO (Structureel Echo Onderzoek) laten uitvoeren. Dit echo-onderzoek vindt plaats in de periode van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Het komt voor dat de echoscopist jouw kind niet goed genoeg in beeld krijgt door bijvoorbeeld overgewicht of de ligging van uw kind. Als dit gebeurt wordt aangeboden om de echo vaginaal te maken.

Dit onderzoek is onderdeel van een wetenschappelijke studie

Het doel van de IMITAS studie is om meer inzicht te geven in de voor- en nadelen van het eerste trimester SEO. Daarbij wordt gekeken naar de uitkomsten van het eerste trimester SEO in Nederland en ervaringen van zwangeren en professionals. Want een vroege echo geeft de zwangere meer tijd voor vervolgonderzoek en om te bepalen wat ze met de uitslag doet. Maar aan de andere kant kan het eerste trimester SEO misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid.

Het doel van het eerste trimester SEO is om in een vroeg stadium te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen – zoals een open schedel of groot defect in de buikwand – kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt.

Het eerste en tweede trimester (20weken) SEO hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Het verschil is dat het eerste trimester SEO eerder in de zwangerschap plaatsvindt. Hoewel het kind rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen wel te zien. Het komt regelmatig voor dat deze niet met het leven verenigbaar zijn. Als de echoscopist een afwijking vermoedt, kan je vroeg in de zwangerschap eventueel vervolgonderzoek laten uitvoeren.
Ook heb je– vergeleken met de 20w echo – meer tijd om te bepalen wat je met de uitslag doet. Bij het tweede trimester SEO zijn veel structuren (zoals het hart) verder ontwikkeld.

Wat houdt het in als ik meedoe aan de studie?
Als je kiest voor de 13 wekenecho, doe je mee aan een wetenschappelijke studie. Daarvoor moet je – bij de counselor – een toestemmingsformulier tekenen. Je geeft toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de wetenschappelijke studie. Ook ga je ermee akkoord dat de onderzoekers contact met je kunnen opnemen voor aanvullend onderzoek (zoals via een vragenlijst of inter-view). Als je meer wilt weten, kijk dan op.
https://www.pns.nl/13-wekenecho
www.13wekenecho.org
https://www.pns.nl/documenten/factsheet-vragen-en-antwoorden-over-13-wekenecho

Omdat je meedoet aan een studie zijn er voor jou geen kosten aan dit echo onderzoek verbonden. Mocht er vervolgonderzoek nodig zijn dan worden daar soms wel kosten voor gerekend ten lasten van jouw eigen risico bij Uw verzekering.

20 weken echo
Tussen de 18-22ste week

Dit is het zogeheten 'Structureel Echo Onderzoek' (SEO.) Hierbij wordt bekeken of alles anatomisch goed is aangelegd bij de baby. Op een echo is niet altijd alles te zien. Met een SEO is vooral gezondheidswinst voor de baby te behalen. Zo kan bij eventuele problemen vervolgonderzoek gedaan worden, de voortgang van de zwangerschap besproken worden of bijvoorbeeld de plek van bevallen aangepast worden.

https://www.rivm.nl/informatie-over-20-wekenecho-incl-vertalingen

Het 13 en 20 weken echo onderzoek wordt niet bij ons op de praktijk gedaan maar door een gespecialiseerd echocentrum.
Verloskundig Centrum ’t Gooi in Hilversum - http://www.vcgooi.nl/
Prenataal Screeningscentrum in Amersfoort - http://www.prenataalscreeningscentrum.nl

 
 
 
phone icoon

 

Voor het maken van afspraken:

06-23808670

  


 

dokterstas icoon

 

Voor verloskundige zorg:
06-23808670

 

Bij geen gehoor via de dokterscentrale: 
0900-1515
 
 
 
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
phone icoon

Voor het maken van afspraken:
06-23808670


 

dokterstas icoon

 Voor verloskundige zorg:
06-23808670

Bij geen gehoor via de dokterscentrale: 
0900-1515
 
 
location icoon

Meenthof 16 1241 CP Kortenhoef 

 

email icoon

 

 facebook icoon
 
 
twitter icoon
 
 
 

SAM

 

© 2022 Verloskundige Kortenhoef   |   Powered by BM-Media   |   Privacy verklaring